Buklee-lanka, Kehräyshaaste 5/2015
Hauska tehtävä. Mutta jälleen nälkä kasvaa tekniikan oppimiseksi. Mitä jos kierteet olisivat toisinpäin? Mikä on lankojen paksuuden vaikutus lopputulokseen? Miten lanka muodostuu kolmiulotteiseksi jos buklee ilmeen antava lanka onkin todella raaka työstetty? Haastoin siis itseäni tehtävän annoin puitteissa useallakin tavalla.

Kehräyshaasteen ideana oli tehdä lanka mohairista. Siis katsoin vasta kerittyjä vuohieni villoja hymyssä suin. Päätin käyttää värjättyä kuitua ainakin osana valmista lankaa. Luonnonvärivärjäys jo kiehtoo nähdessäni vapaana lainehtivaa järven. Päätin yhdistää tähän tehtävään nämä kaksi taitoa. Keitin pienen liemen ja värjäsin villat. Mohair-kuidulle sopii erittäin hyvin keittovärjäys. Kannataa kokeilla joskus. Buklee siis koostuu kolmesta langasta: ydin säie, ulkonäön antava säie sekä lanka/säie joka sitoo edelliset säikeet yhteen. Enkä tehnyt tehtävää siitä mistä aita on matalin.
Mietin joka työvaiheessa lopputulosta. Tunnen jo mohairkuidun käytöksen joten sen tiedon hyödyntäminen tehtävässä oli ilo. Mohair on osoittautunut kuiduksi jonka ominaisuudet ovat hyvin moninaiset. Ominaisuuksia joita en ole tavannut muilla kuiduilla. Samasta kuidusta voi saada lähes yhteen liimautuvaa, mutta ei huovuttunutta. Tai kuitu voi olla hyvin irtonaista. Yleensäkin, jotta lopputulos voi vastata ajatusta on tiedettävä ennen metrinkään kehräämistä mitkä asiat vaikuttavat mihinkin. Tähän pyrin villan valinnasta alkaen.

Tehtävän aikana ajatus laukkasi ja oli ”pakko” kokeilla ajatuksiaan. Niin entä jos langan tekisikin kierteet toisin päin? Lopputulos on paljon kovempi ja latteampi kuin ”oikein päin” säikeet kehrätyissä vyyhdeissä. Joskus voisi kokeilla tätä tekniikkaa valmiilla kaupasta ostetuilla langoillakin. Ne kun eivät välttämättä sitoudu toisiinsa niin, että ne voisi suoraan kerrata yhteen. Variaatioita siis tämän tehtävän tiimoilta löytyy.
