Kehräyshaasteen 4/2015 langat olivat 10-12.4.2015 messuilla nähtävillä. Kuulin lankaa arvioitavan:” Nyt ei ole tarjolla helmiä sioille.” Toki lausahdus sisälsi paljon huumoria, mutta jotakin ylellistä tämä kuitenkin on.
Valitsin kehräyshaasteen materiaaleiksi mulperi- ja tussahsilkin. Tussahsilkki tunnetaan myös villisilkkinä. Kuitu on kullan-kettaisen/kuparin sävyistä. Se on kuituna karkeampaa ja epäsäännöllistä. Tussahsilkki on helpoimpia silkkejä kehrätä. Mulperisilkki on valkoista, liukasta, korkeakiiltoista. Siitä sanotaan, että se on arvokkainta silkkiä. Mulperisilkin liukkaus tuo omat haasteensa kehräämiseen. Mutta kun sen saa ohueksi langaksi se on todella kaunista ja ihanan tuntuista. Syy siihen miksi valitsin kuiduksi silkin, juontaa omaan menneisyyteeni. Aidot helmet punaotan aina silkkiin. Aidot- ja viljellyt helmet ovat minulle tuttuja. Päätin yhdistää kahden eri alan tietoni tähän tehtävään. Kehräsin silkeistä hyvin ohutta lankaa. Langassa on paljon kierettä, sillä runsas kierteinen silkki kestää moninverroin enemmän käytössä kuin mikään muu kuitu. Silkin ominaisuudet sallivat pienten ja huomaamattomien somujen tekemisen lankaan.Tämän vuoksi navajo-kertaamisesta tuli tasasita ja kaunista. Kerratessa syntyvät solmut ”uppoavat” kauniisti lankaan. Käytin helmien punomiseen hengetöntä. Tiivis kierre esti myös langan halkeamisen ja helpotti säikeen koossa pysymistä.
Otin huomioon lankaa tehdessä: (Nyt käytin lasihelmiä/pinnoitettuja lasihelmiä ja sovelsin työkokemustani)
*Lasi/pinnoitetunhelmen halkaisija 2-2,5mm (Vaati hengettömän, sillä virkkukoukut olivat liian suuria helmen reikään)
*Helmi on näin pieni, jotta helmen reikä täyttyisi eikä näytä rumalta, minun mielestäni.
*Langan tulisi olla niin ohutta, ettei kaksinkertaisena pakota helmeä halkeamaan ajankaan kuluessa. Helminauhoja punottaesa taitava ja osaava ammattilainen ottaa tämän huomioon. Helmen punojat eivät syyttä ole oma ammattikuntansa.
*Helmen ja kuidun mahdollinen pesun kestävyys. Mitään helmiä ei tulisi vesipestä.
*Ota selvää helmen pinnoitteesta (kulutuksen kesto/vesipesu) Jos peset langan liian kuumassa tekohelmi voi heti vaurioitua.
Tavoitteeni oli kehrätä ikäänkuin vesipisaroita lankaan. Varsinkin valeassa vyyhdissä helmet näkyvät keikohkosti. Auringon valossa ne välkkyvät kuin timantit, mutta kameran oli vaikea vangita tätä kuvaan. Kertasin langat osissa, sillä yhdellä kerralla työstäminen ei ollut ajankäytöllisesti mahdollista. Valmiissa 50g vyyhdissä on 3-säikeistä navajo-kerrattua lankaa yli 200m joista helmiä on 13 grammaa. Sama suhde säilyi koko yli 100gramman ajan. Navajo-kertaus on siitä kiitollista, että sitä voi jatkaa huomamattomasti ja kestävästi jos on tarve, kuten nyt oli. Helmet eivät ole tasaisin välimatkoin, jotteivat ne osuisi valmiissa työssä mahdollisesti aina kohdakkain.
Kun aikoinani neuvoin asiakkaita helmikorujen käytäössä, valitsin helmiä koruihin, punoin uudelleen helminauhoja tai kerroin heille helmistä tuotteessa helmituotteen huolto oli erittäin tärkeä nostaa esiin. Helmi on aina (myös synteettinen helmi) herkkä. Pue helmiä sisältävä tuote aina viimeiseksi päällesi ja ota se ensimmäisenä pois. Helmien käyttöikää voit lisätä huomattavasti kun et kastele niitä vedellä, vältät helmien joutumista alttiiksi hiuslakalle tai hajusteille.
Kun harkitsen helmiä sisältävän langan kehräämistä pesen aina langan 1-säikeisenä. Näin vältän turhaan vettä ja vedenlämpötilaa. Myös synteettisten helmien myyjät suosittelivat tiedustelemaan heiltä pinnoituksista ja välttämään kemikaaleja ja vettä. Helmi on aina herkkä. Oikeista helmistä ei syyttä suotta makseta paljon. Helmituotteen tai korun käyttäminen vaatii yleensä opastuksen. Oikein käytettynä ne kestävät vuosikymmeniä tai satoja.
