Maaliskuun mietteitä

Maaliskuu on taittunut kevääksi. Huhtikuu jo kolkuttelee. On taas aika kertoa rukkikuiskaajan helmikuun haasteen työstä. Tehtävänä oli värjätä kehrätty lanka. värjääminen on täällä tuttua. Tosin väripadat ovat vielä rannassa uinumassa kyljellään. Teollisiin väreille en lämmennyt tälläkään kertaa. Joten päätin kylmävärjätä. Kun puhutaan kehräämiseen liittyvistä perinteistä en tälläkään kertaa mennyt lampaanvillalla. Päätin kehrätä mohairia, sillä sen luonnonvärivärjäämisestä minulla on paljon opittavaa. Keittovärjäykseen se on loistava kuitu, mutta kylmävärjäämistä en ole juurikaan tälle kuidule tehnyt.

Maalis 16

Lisäksi halusin tehdä muuta kuin 2-säikeistä ”perus lankaa”. Sillä aikaa kun toinen säie värjääntyi kehräsin ohutta Villitarhan Valmun mustaa alpakan karvaa. Kerrankin tein tummaa lankaa. Kertasin langan kaapeliksi moninaisten työvaiheiden jälkeen. Lanka tuntuu pehmeältä, mutta jotenkin en ole tyytyväinen. Kivaa huivilankaa juu, mutta joku ei puhuttele.

Mulla on yksi kehräämisen tekniikka mielen päällä. Eilen innostuin ja pieni lamppu syttyi. Minulla on ollut hyllyllä jo pitkään luonnonvärein värjättyjä merino topseja. Mutta ne eivät ole puhutelleet yhtään. Niihin ei ole syntynyt mitään ideaa, ei pienintäkään kipinää. Kunnes eilen roihahti. Päätin hieman sekoitella värejä ja tutkia merinon sopivuutta siihen tekniikkaan mitä en ole vielä selättänyt. Eilen aurigon laskettua aloitin kehräämään, posket innosta hehkuen. Niinhän siinä kävi, että valkeus hieman nauroi pimeyden töille, mutta tänä aamuna ennen klo 10.00 tämä 80 grammainen vyyhti näytti tällaiselta. Älkää luulko, että tämä tekniikka olisi nopeaa päinvastoin. Mutta into vain oli suuri.

Yöllä ja aamun tunteina kehrätessä katselin syntyvää lankaa. Jotenkin siitä tuli kuvan auringonlasku mieleen. Tähän lankaa olen huomattavasti tyytyväisempi ulkonäöltään kuin tuohon varsinaiseen Rukkikuiskaajan haastelankaan. Teknisesti lanka ei ole moitteeton, mutta tästä on taas hyvä jatkaa harjoitusta. Olen askeleen taas ottanut niin värjärinä kuin kehrääjänäkin. Viikonloppuna harjoitus jatkuu. Sitä ennen täytyy taas kehrätä jotakin muuta.

Maaliskuu 16 2

 

2 vastausta artikkeliin ”Maaliskuun mietteitä

    1. Sanski Matikainen Artikkelin kirjoittaja

      Kiitos Katju. Hauska näitä on tehdä. Ja vielä hauskempaa on odottaa aina seuraavaa tehtävää ja sinunkin postaustasi. Taas Rukkikuiskaaja sai ajatukset villisti laukkaamaan. Ja minut pesemään villaa 😉

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

one + 3 =