Muut villat ja taidelangat

Olen kehrännyt lankaa myös muista villoista: alpakka, angorakani, mohairvuohi, lammas… Olenpa tehnyt asiakkaille lankaa myös pitkäkarvaisen kissan karvasta sekä suomenhevosen karvasta. Käsin kehrätessä usein vain taivas on rajana – lopputulos riippuu täysin kehrättävän karvan tai villan laadusta ja tyypistä. Angorakanin karvasta saa pumpulinpehmeää lankaa, kun taas hevosen karvasta kehrätty lanka on hyvin karkeaa. Tosin nykyään en enää kehrää kaikkea mitä olen vuosien mittaan kehrännyt. Käsinkehräämällä pystyn tekemään lankoja joita koneella ei pystyisi tekemään. Yksi ryhmä on mm. taidelangat joita kehrään vapaa-aikanani jotta kehityn kehrääjänä ja tietoni kehräyskuiduista lisääntyy.

Pidän tärkeänä että kaikki kehräämäni villa ja karva on eettisesti tuotettua. Käytän vain suomalaisia kasvattajia, eli kyse sitten alpakoista, vuohista tai kaneista. Monesti eläimet ovat samalla myös lemmikkejä perheessä, joita kohdellaan perheen jäseninä. Karva kerätään myös hyvin eettisesti ja hellävaraisesti, eikä eläimille koskaan aiheuteta kipua. Esim. angorakanin karva keritään käsin leikaten, käyttäen pyöreäpäisiä saksia. Kani keritään keritsijän sylissä, sen saadessa samalla rapsutuksiakin. Toinen hyvä esimerkki on koirankarvan (pohjavillan) kerääminen, joka tapahtuu kampaamalla irtoava pohjavilla (esim. ”talviturkki”) koiralta.

Otathan yhteyttä jos haluat kuulla lisää myös muiden karvojen/villojen kehräämisestä.

Itselläni on myös tällä hetkellä 8 angoravuohta jotka tuottavat mohair-kuitua. Syksyllä 2017 toin neljä angoravuohta suomeen geenipohjan laajentamiseksi. Vuoheni ovat MV1 status ohjelmassa, mutta heillä ei ole vielä virallista statusta. Näytteet ovat olleet kuitenkin negatiivisia ko tautien osalta. Olen kirjoittanut blogiini enemmäkin tarinaa mohairvuohistani, käy katsomassa jutut täältä. Alla myös kuvia vuohistani.

kilit2 Mohairvuohi Helmi 13.8.2015 Helmi ja Sulo 22.4.2014  

Calle

Laidunnusta 25.9.17

 

Taide lankaa mohairista

Käsin virkattu huivi käsin kehrätystä täällä syntyneen kilin mohairista.