Luonnon väreillä värjäys

Luonnosta on löytynyt jo tuhansia vuosia upeita värejä lankoihin ja kankaisiin. Värit hehkuvat lämpiminä ja maanläheisinä. Sanski on tutustunut luonnonvärien ja kasvivärjäyksen kiehtovaan maailmaan liki kaksikymmentä vuotta sitten. Värjätessä voi joka kerta kokea ikiaikaisen ihmeen miten esimerkiksi koivunlehdistä tai puun kyljessä olevasta käävästä saadaan väri lankaan. Lisäksi tämä on ekologinen vaihtoehto synteettisille teollisuuden käyttämille väriaineille.

Luonnonväreillä värjäyksessä käytetään värinlähteinä tavallisimmin joko eri kasveja tai sieniä. Värin lopputulos tuotteessa riippuu värjättävästä materiaalista, värin lähteen määrästä ja laadusta ja värjäysliemen voimakkuudesta (esim. samassa liemessä enimmäinen värjäyserä on yleensä eri värinen kuin toinen värjäyserä). Ekologisuus on myös tärkeää itse värjäysprosessissa – värin lähteen voi käytön jälkeen heittää vaikka kompostiin.

Sanski pitää myös kasvivärjäys ja luonnon väreillä värjäys-kursseja, joissa värjäyksen saloihin pääsee niin ensikertalaiset kuin kokeneemmatkin värjärit. Kursseilla opetellaan värjäyksen kaikki eri vaiheet, hieman teoriaakin ja tutustutaan erilaisiin värin lähteisiin.