Koirankarvan kehräys

Ei ole totta! Onko tämä todellakin tehty pelkästä koirankarvalangasta?”

Tämä on se yleisin kommentti, jonka saan kuulla kun esittelen ihmisille talvella lapasiani. Kyllä, kehräämäni koirankarvalanka on 100% koiran karvaa, lisäämättä siihen esim. lampaan villaa.

Kehräyksen historia on tiettävästi alkanut kiinasta ja koiran karvan kehräämisestä jo tuhansia vuosia sitten. Rukki ja värttinä ovat säilyneet läpi vuosisatojen työvälineenä langan kehruussa vaikka teollistuminen 1700-luvun lopulta lähtien on automatisoinut myös langan tuotannon. Itse pyrin vielä 2010-luvulla kunnioittamaan näitä vanhoja traditioita kehräämällä koiran karvan langaksi puhtaasti käsityönä perinteistä rukkia käyttäen. Tämä tekee langasta uniikin ja puhtaan käsityötuotteen jokaista prosessin vaihetta myöten.


 Miten koirankarvan kehrääminen langaksi tapahtuu?

Koirankarvan kehrääminen aloitetaan karvan laadun sekä pituuden arvioimisella. Tarvittaessa karva karstataan. Karstaaminen selvittää karvan, sekä järjestää karvan kuidut samaan suuntaisiksi. Karva kehrätään rukilla sekä kerrataan. Kerrattu lanka vyyhditään ja pestään, jonka jälkeen se on valmista asiakkaalle toimitettavaksi. Sanski valmistaa langasta myös valmiin tuotteen asiakkaan niin halutessaan.


Käykö minkä tahansa koiran karva kehrättäväksi?

Miten voin itse kerätä karvaa kehrättäväksi?

Koirankarvan tyypit jaetaan kolmeen ryhmään. Nypitty, trimmattu, sekä harjattu karva. Koiran pohjavilla, eli harjattu karva on kaikista parasta vaatetukseen käytettäväksi. Koiran eri kohdissa karvanlaatu voi olla erilaista. Pohjavilla on pehmeintä, ”housut” sekä päällyskarva ovat kovempaa keratiinia sisältävää karvaa. Pohjavillan jokainen karva on sisältä ontto, ja tämän vuoksi pohjavilla varastoi itseensä eläinkuiduista tehokkaimmin ilmaa. Tästä syystä koiran pohjavillan lämpöarvo on noin 30% parempi kuin lampaan villalla.

Kerron trimmattavien /leikattujen ja nypittävien rotujen karvasta vaikka en sitä kehrääkään. Myöskään kaikki harjattu koiranpohjavilla ei sovellu kehrättäväksi. Esimerkiksi  syiden vuoksi sivuilla ei ole hinnastoa.

Trimmattavien koirarotujen, kuten villakoiran, karva on kokonaan keratiinia. Se on hyvin taipuisaa ja usein huovuttuvaa. Trimmattavien koirarotujen karva tuntuu usein paljon pisteliäämmältä kuin pohjavilla. Leikattu karva on sekä paksumpi, että kokonaan keratiinia sisältävä, joka saa iholla aikaan tämän tunteen. Nypitty koirankarva on kaikista paksuinta sekä yleensä jäykin karvan laatu. Tällainenkin karva on mahdollista kehrätä langaksi, mutta siitä tulee hyvin piikikästä eikä karva taivu niin pehmeästi kierteelle.

Mikäli on mahdollista, koiran karvasta kannattaa ottaa talteen juuri pohjavilla. Pohjavillan voi usein erotella myös kehrätessä, koska kehräys suoritetaan täysin käsityönä.  Paras tapa säilöä koirankarva on paperipussi tai pahvilaatikko joka ”hengittää”, toisin kuin esim. muovipussi. Karvan ei tarvitse olla pestyä.

On myös hyvä tietää että kaikkien koirien karvasta ei pysty kehräämään lankaa. Esim. labradorinnoutajalla tai rottweilerilla on niin suora ja lyhyt karva ettei se sitoudu edes lampaanvillaan, eikä näin ollen ole kehrättävissä langaksi.


Paljonko karvaa tarvitaan?

Koska kehrään karvan käsin, ei kehrättävän karvan määrällä ole periaatteessa alarajaa. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voisi sanoa että aikuisen lapasiin tarvitaan n. 100 g lankaa. Tämä määrä lankaa saadaan suunnilleen samasta määrästä karvaa, mikä mahtuu tavalliseen kaupan hedelmäpussiin – riippuen hieman karvan tyypistä (trimmattu, pohjavilla…). Jokainen koira ja jokaisen koiran karva on uniikkia, ja lopullinen langan määrä varmistuu vasta kun näen karvan. Asiakkaan tilatessa oman koiransa karvaa kehrättäväksi hinta määräytyy lopullsen tuotteen painon mukaan.

Yksi vastaus artikkeliin “Koirankarvan kehräys”

Kommentit on suljettu.